ESCHER

MUSEUM

 

 

INSPIRATIE & INZICHTEN

ESCHER MUSEUM

Een kijkje achter de schermen, hetgeen ons beweegt en motiveert.

Lard Ortjens

Programma Directeur,

Blommestein Groep

 

TERUG NAAR OVERZICHT

Een bezoek aan Escher Museum
ANDERS KIJKEN NAAR DE WERKELIJKHEID

M.C. Escher is een wereldberoemde kunsternaar die ook wel gezien wordt als de grootmeester van de visuele verwarring. In de parallel naar de vraagstukken waarover onze gasten met elkaar in gesprek gaan is Escher een mooie metafoor. Onmogelijke situaties lijken opeens werkelijkheid te worden. Een blik op zijn schilderijen wordt door iedereen anders ervaren en is niet per definitie niet gelijk aan hetgeen Escher ermee bedoeld zou hebben...of toch wel? Wat kunnen we ervan leren? 

Parallelen

In de aanloop naar een dinerdebat is het een bijzondere ervaring om eerst met elkaar zo'n 'zien-excersitie' te doen. Dit onder leiding van een kunsthistorica die de groep de ins en outs vertelt over het werk van Escher.

 

Interpretaties

Een rondleiding door het Escher museum geeft een extra dimensie aan het kijken naar complexe vraagstukken. De groep kan op een speelse en informele manier met elkaar kennismaken, het bezoek fungeert als een ijsbreker.

 

 

3D dialoog 21 mei 0001.jpg

Rondleiding door Escher museum

 

Parallellen

 

Freek Compagne, Gemeentesecretaris van Waalre  kijkt terug naar de Escher-tentoonstelling die hij en zijn tafelgenoten bezochten voorafgaand aan het debat.

 

‘Ik heb altijd geleerd om te tekenen naar een perspectief in de verte, maar er blijkt ook een perspectief boven mijn hoofd en onder mijn voeten te zijn. Daarmee heb je meteen de 3D’s te pakken."

 

Yvonne van Lieshout, voormalig Concerndirecteur Dienstverlening Rotterdam en Voorzitter VDP

stelt dat, ook met Escher in het achterhoofd,

 

'Als je inzet op verbinding, de tekenlijstjes net iets anders legt en kijkt vanuit een ander perspectief, er veel meer mogelijk is.’

 

Perspectief en verbinding vormen een rode draad in de bezoeken van en de beschouwingen op de werken van M.C. Escher. Twee belangrijke ingredienten in het bespreken van belangrijke maatschappelijke thema's met meerdere stakeholders. 

 

Freek Compagne

Gemeentesecretaris

Gemeente Waalre